Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) vanaf 18 september aan te vragen

Ben je eigenaar van maatschappelijk vastgoed? Of houd je je bezig met het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed? Zoals scholen, overheidsgebouwen, zorginstellingen of rijksmonumenten? De subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) komt eigenaren van bestaand maatschappelijk vastgoed tegemoet in de kosten om te verduurzamen. De regeling gaat op 18 september open voor aanvragen.

21-8-2023

Voor wie

Je valt binnen de doelgroep van DUMAVA als jouw vastgoed in Nederland staat en eigendom is van een maatschappelijke instelling binnen de sectoren decentrale overheid, onderwijs, zorg, cultuur, rijksmonument dat geen woning is (bijv. museum), religieuze instellingen of overige gebouwen met een publieksfunctie. 

Waarvoor krijg je subsidie?

Je kunt subsidie krijgen voor maatregelen zoals HR-glas, isolatie voor dak, gevel, spouw en vloer van bestaande constructies en groen dak. In de maatregelenlijst op de website van de RVO kun je alle maatregelen waarvoor je subsidie kunt krijgen vinden. 

Voorwaarden en hoogte subsidie

Om in aanmerking te komen voor deze subsidie, gelden er verschillende voorwaarden. Zo moet je 1, 2 of 3 maatregelen uitvoeren die op de maatregelenlijst staan. Of een integraal verduurzamingsproject uitvoeren (4 of meer maatregelen). Ook gelden er andere voorwaarden als het gebouw vóór of na 1 januari 2012 is opgeleverd. Alle voorwaarden zijn terug te lezen op de website van RVO. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het aantal maatregelen dat je neemt. 

Aanvragen en controle

Op 18 september vraag je de DUMAVA aan via de RVO. Na je aanvraag ontvang je een bevestiging. Binnen 13 weken hoor je of je aanvraag is goedgekeurd. Heb je in oktober 2022 al DUMAVA aangevraagd voor € 25.000 of meer en zijn de maatregelen gerealiseerd en is je project afgerond? Dan kun je vaststelling aanvragen. RVO controleert of het juist is dat je subsidie krijgt. Bewaar daarom documenten, facturen en betaalbewijzen minimaal 5 jaar. Tijdens een controle kan hierom worden gevraagd. 

Bron: https://www.rvo.nl/subsidies-financiering/dumava