Tuinschetsdagen in Westlandse tuincentra een succes

In oktober organiseerden Tuincentrum Boers, De Carlton en Intratuin samen met het Hoogheemraadschap van Delfland en gemeente Westland tuinschetsmiddagen bij het Groen Klimaatplein. Dertig tuineigenaren kregen gedurende driekwartier gratis tuinadvies van professionele tuinontwerpers. Zij gingen geïnspireerd naar huis met een eerste opzet voor een nieuwe, groene tuin.

Voorafgaand aan het gesprek met de tuinontwerper hadden de deelnemers foto’s of een plattegrond van hun tuin toegestuurd. Op die manier konden de ontwerpers gericht aan de slag met verschillende vraagstukken. Bijvoorbeeld hoe je ervoor zorgt dat er minder water in de tuin blijft staan, of hoe je een groene tuin realiseert waar ook plek is voor je loungeset en waar je kinderen kunnen spelen. Er waren vragen over welke planten geschikt zijn voor vlinders en vogels, over eetbare planten, kleine bomen en wintergroene planten. Waterdoorlatende verharding, WADI, groene daken of een egeldoorgang: het kwam allemaal aan de orde. De ontwerpers wisten de wensen van de tuineigenaren in een tuinschets of advies te verwerken waar de tuineigenaren mee aan de slag kunnen.

Nieuwe ideeën

De deelnemers vonden de schetssessies inspirerend en gingen naar huis met ideeën waar ze zelf nooit op waren gekomen. “We hadden zelf al een ontwerp gemaakt, maar dat was toch een beetje standaard. Nu gaan we met een speels en duurzaam schetsontwerp naar huis. De ontwerper adviseerde eetbare planten zoals een kleine appelboom en kruiden. Daar had ik zelf nooit aan gedacht."

Plant je mee

De schetsmiddagen maakten onderdeel uit van de landelijke campagne ‘Plant je mee’, waarin aandacht wordt gevraagd voor het vergeten plantseizoen: de herfst. Het najaar biedt de perfecte omstandigheden om planten een goede start te geven. De bodem is nog warm van de zomer, er valt voldoende vocht en de energie van de plant kan naar de wortels in plaats van naar het blad en de bloem. Een bloeiende lente plant je dan ook in de herfst!