10.550 tegels gewipt in Westland tijdens NK Tegelwippen 2022

In de afgelopen zeven maanden heeft Westland meegedaan aan het NK Tegelwippen. De Tegeltaxi heeft 8 keer gereden en hierbij 100 huishoudens bezocht. Er zijn in totaal 10.550 tegels gewipt. Dit staat gelijk aan ongeveer 1,5 voetbalveld.

08-11-2022

In totaal hebben meer dan 2,8 miljoen tegels ruimte gemaakt voor groen: een nieuw record voor het NK Tegelwippen. Onder het motto ‘tegels eruit, groen erin’ zetten bewoners zich gezamenlijk in voor een fijnere leefomgeving en een meer klimaatbestendige toekomst. Maar liefst 135 gemeenten streden mee.

“We hebben dit jaar voor het eerst meegedaan aan het NK Tegelwippen en hebben gemerkt dat dit voor veel Westlanders een extra stimulans was om de tuin te vergroenen! Prachtig dat Westlanders zo meewerken aan een groener Westland. De actie is wat ons betreft een succes en volgend jaar doen we weer mee!”, aldus wethouder Michiel Ferwerda.

Minder steen, meer groen: veel impact! 

Wanneer tegels worden vervangen door groen, gaat dit wateroverlast tegen en kan de grond weer als spons functioneren. Maar er zijn nog andere voordelen van groen in stedelijke gebieden, volgens Wageningen University & Research. Groen koelt de woongebieden tijdens steeds vaker voorkomende hittegolven en zorgt voor meer biodiversiteit. Het draagt bij aan onze gezondheid, welzijn en sociale cohesie. En, omdat groen zorgt voor een prettige leefomgeving, helpt het bedrijven bij het aantrekken van talent. Kortom, groen in onze nabije leefomgeving is van grote maatschappelijke en economische waarde.

Kansen in eigen buurt

Het is inmiddels bekend dat we ons flink moeten inzetten om Westland meer klimaatbestendig te maken. Dat het NK Tegelwippen mensen enthousiasmeert om mee te doen, is niet vreemd. In particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen, want uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is. In totaal bestrijken de Nederlandse tuinen 6600 hectare grond. Dat is meer dan het Nationaal Park de Hoge Veluwe.

Voorgaande edities van het NK Tegelwippen

Tijdens de eerdere edities van het NK Tegelwippen zijn in totaal ruim 1,6 miljoen tegels gewipt.

Foto: Tineke Dijkstra