6 maaitips voor Maai Mei Niet

Doe mee met Maai Mei Niet! Je kunt zo goed als achterover leunen, want je bereikt het meeste door minder te doen. We geven je 6 maaitips die je kunt gebruiken tijdens Maai Mei Niet.

10-5-2023

1. Kies de juiste maaiplek

Kies de plek achter in je tuin zodat je er niet te vaak overheen loopt, of maai alleen een strook kort voor de looppaden. Laat de plek die je niet maait het liefst in de volle zon staan (insecten houden van warmte). Maai halve stroken per keer, zo overbelast je je grasmaaimachine niet.

2. Maai creatief

Wie zegt dat alles strak moet? Maai het gazon in figuren (bijvoorbeeld een cirkel of rechthoekige stroken). Gefaseerd maaien is ideaal: als je elke week een ander stukje van de tuin maait, creëer je verschillende lengtes in je gras en dus verschillende plekjes voor allerlei beestjes.

3. Vermijd pesticiden en bemest niet

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn overbodig, schadelijk en verstoren het evenwicht in de bodem. Zonder is gezonder, voor je tuin en voor jezelf. Als je niet bemest zal de groei van je gazon vertragen en krijgen bloemen meer kansen!

4. Speel met de lengte van je gras

Probeer eens te maaien op een hogere stand. Langer gras is beter bestand tegen droogte en mosvorming, en dieren vinden er een schuilplaats of planten waarop ze hun eitjes leggen. Houd het gras kort waar je loopt en maai de andere stukken minder frequent, zodat alles mooi in bloei kan komen. Sommige stukken maai je bijvoorbeeld eenmaal in juni en eenmaal in september.

5. Voorjaar: zaai een biodivers zadenmengsel 

Je kunt sneller meer bloemen krijgen door hier en daar 1 vierkante meter graszoden te verwijderen en daar bloemen in te zaaien of te planten (of nog beter: doe het allebei!). Zo hoeven de bloemen de concurrentie met het gras niet aan te gaan, en van daaruit kunnen ze zich verder verspreiden door de tuin. Belangrijk is om dan wel gifvrije zaden te gebruiken. Die zijn hier ook online te koop.

6. Najaar: plant (gifvrije) bloembollen

Plant in het najaar (gifvrije) bloembollen zoals krokussen, sneeuwklokjes en narcissen. Ze zullen bloeien in het vroege voorjaar en voedsel bieden voor de hommels, want dat zijn de vroegste vliegers. Wacht tot het blad van de uitgebloeide bloembol vergeeld is alvorens te maaien. De bol haalt er nog cruciale voeding uit. Maai tot die tijd eromheen.

Tel het laatste weekend van mei jouw planten in een vierkante meter van je gazon en geef deze online door, zodat jouw Nectarscore kan worden berekend. Met alle resultaten van Nederland weten we na deze maand wat er groeit in onze omgeving en hoeveel extra bijen we in mei helpen overleven.