Aantal gewipte tegels in Westland bijna verdrievoudigd met NK Tegelwippen

Westland deed voor de tweede keer mee aan het NK Tegelwippen en wipte 28.067 tegels.

Westlanders konden de Tegeltaxi bestellen of tegels inleveren bij de tuincentra op speciale inleverdagen. Ook de gemeente heeft plaats gemaakt voor groen op verschillende plekken in Westland. Ook deze gewipte tegels telden mee.

Westland eindigt dit jaar op de 18e plaats in het klassement van grote gemeenten en kijkt toch positief naar dit resultaat.

“Ik ben heel blij dat we het aantal gewipte tegels bijna verdrievoudigd hebben. Er is meer ruimte ontstaan voor groen en ook het aantal huishoudens dat heeft meegedaan is gegroeid. Er komt steeds meer aandacht voor groen en ik hoop ook dat mensen er plezier uithalen dat zij meer groen om zich heen hebben. Dat we 18e zijn geëindigd laat ook zien dat de groene beweging in het hele land gaande is. En dat is een goede zaak. Wat mij betreft nog meer motivatie om ook volgend jaar weer aan de slag te gaan.” Aldus wethouder Michiel Ferwerda.

Vorig jaar zijn er 10.550 tegels gewipt en werd de 16e plaats behaald.

NK Tegelwippen
Bij de vierde editie van het NK Tegelwippen, die liep van maart tot en met oktober, werden in het hele land ruim 4,5 miljoen tegels verruild voor gras, bloemperken, bomen en geveltuinen. Een nieuw record! Meer groen maakt onze steden en dorpen koeler, waterbestendig en biodiverser. Dit jaar streed Westland met een recordaantal van 173 gemeenten mee in de competitie voor de meeste gewipte tegels. De drie gouden scheppen gaan naar Arnhem, Vlaardingen en Halderberge: zij wipten de meeste tegels per inwoner. Gemeente Arnhem verwijderde de meeste tegels (461.850), ruim 10% van het totaal aantal gewipte tegels, en wint daarmee ook nog eens de enige echte gouden tegel!

Het is inmiddels bekend dat we meer vaart moeten maken met de groene transitie in Nederland. Klimaatverandering zorgde dit jaar voor de natste oktobermaand ooit gemeten in de Bilt. Terwijl de zomer van 2023 wereldwijd nooit eerder zo heet was. Volgens de nieuwste klimaatscenario’s van het KNMI worden in de toekomst de zomers sowieso droger en de winters natter. Wanneer tegels worden vervangen door groen kan de grond als ‘spons’ functioneren. Hierdoor kan wateroverlast door extreme neerslag worden voorkomen of verminderd. Daarnaast zorgt groen tijdens hittegolven voor verkoeling, en leidt het ook nog eens tot meer biodiversiteit.