Alternatieven voor de cv-ketel

De verbranding van aardgas in jouw cv-ketel stoot vervuilende CO2 uit. Dit is slecht voor het milieu.

De verwarming van jouw woning kan een stuk duurzamer, er zijn namelijk verschillende alternatieven voor een gasketel op de markt. Deze alternatieven zorgen voor energie- en geldbesparing.

 

Zonneboiler

Normaal gesproken leveren zonnepanelen stroom op. Bij een zonneboiler worden de panelen gebruikt om een groot vat water op te warmen. Via de zonnecollectoren wordt de warmte uit de zon opgenomen, deze collectoren transporteren de warmte naar de warmtewisselaar en verwarmen het water. Dit opgewarmde water kun je vervolgens gebruiken om jouw huis mee te verwarmen.

Een huishouden met 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo’n 190 m3 gas. Dat is gemiddeld 340 kg minder CO2 -uitstoot.

Ben je geïnteresseerd in een zonneboiler? Lees hier meer over de subsidies die je voor deze bouwkundige maatregel kunt aanvragen en raadpleeg de WoonWijzerWinkel voor meer advies.

 

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en gebruikt deze warmte om jouw huis mee te verwarmen. Een warmtepomp verbruikt stroom, maar geen gas. Hierdoor daalt de CO2-uitstoot voor de verwarming van jouw huis gemiddeld met 50 tot 60 procent. In combinatie met zonnepanelen (waarmee je stroom opwekt), stoot je nog minder uit.

Ben je geïnteresseerd in een warmtepomp en wil je graag de investering maken? Lees hier meer over de subsidies die je kunt aanvragen voor de aanschaf van een warmtepomp en raadpleeg de WoonWijzerWinkel voor verder advies.

Bovenstaande maatregelen vragen om een behoorlijke investering, maar leveren op termijn een flink lagere energierekening op. Om deze alternatieve maatregelen aantrekkelijk te maken zijn er verschillende subsidies opgesteld waar je beroep op kunt doen. Via de Landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie kun je tot een paar honderd euro terugkrijgen bij aanschaf van één van de bovenstaande verwarmingsalternatieven. Zie onze subsidiepagina voor meer informatie.