Bereid jezelf voor op je aanvraag voor de isolatie- of duurzaamheidssubsidie op 1 februari

Vanaf 1 februari 2023 is het mogelijk om subsidie voor isolatiemaatregelen of duurzaamheidsmaatregelen aan te vragen. Het is belangrijk om te weten wat de verschillen tussen de subsidies zijn, zodat je straks de juiste subsidie aanvraagt. En wat je allemaal nodig hebt bij je aanvraag, want alleen complete aanvragen worden in behandeling genomen.

Verschillen

Isolatiesubsidie

Inwoners met een verzamelinkomen tot € 55.000,- komen in aanmerking voor de subsidieregeling isolatiemaatregelen. Met deze regeling kunnen zij isolerende maatregelen nemen in en aan hun eigen of gehuurde woning. De hoogte van de isolatiesubsidie bedraagt 50% van de kosten tot maximaal € 1.000,- inclusief btw per maatregel en maximaal € 2.000,- inclusief btw per woning. Op de pagina Isolatiesubsidie - Gemeente Westland lees je alles over de isolatiesubsidie en de voorwaarden die gelden. Vanaf 1 februari vind je daar ook het aanvraagformulier voor deze subsidie.

Duurzaamheidssubsidie

Voor de subsidieregeling duurzaamheidsmaatregelen geldt er geen inkomensgrens. Met deze regeling kunnen inwoners verschillende maatregelen nemen om in en rondom hun eigen of gehuurde woning te verduurzamen. De hoogte van de duurzaamheidssubsidie bedraagt 25% van de kosten die in aanmerking komen voor de subsidie, tot maximaal €1.500,- inclusief btw per woning. Op de pagina Duurzaamheidssubsidie - Gemeente Westland lees je alles over de de duurzaamheidssubsidie en de voorwaarden die gelden. Vanaf 1 februari vind je daar ook het aanvraagformulier voor deze subsidie.

Wat heb ik nodig bij mijn aanvraag?

Alleen complete aanvragen worden in behandeling genomen

Wil je gebruik maken van één van de subsidies? Dan is het belangrijk om te weten dat je aanvraag pas in behandeling wordt genomen als deze compleet is. De complete aanvragen worden daarna behandeld op volgorde van binnenkomst. Dien je een aanvraag in, maar voeg je pas later alle benodigde informatie en documenten toe? Dan tellen wij het moment van binnenkomst pas als uw aanvraag compleet is. 

Om je aanvraag op 1 februari direct en compleet in te dienen, is het handig om rekening te houden met de volgende punten:

DigiD

Het aanvraagformulier is zowel online als schriftelijk beschikbaar. We raden je aan om je aanvraag online te doen. Dit is sneller en verkleint de kans dat de subsidiepot al op is wanneer jouw aanvraag bij ons binnenkomt. Om de aanvraag online te kunnen doen, heb je je DigiD nodig. Heb je geen DigiD? Vraag deze dan zo snel mogelijk aan via de website van DigiD.

Offertes

Bij je aanvraag vragen we je ook om een offerte. Deze kun je alvast aanvragen. In de offerte moeten ook de R-waarden (bij isoleren bodem, gevel en dak) en/of de U-waarden (bij glas/raamisolatie) beschreven staan. In de verordening staat aan welke waarde uw maatregel moet voldoen om subsidie te kunnen krijgen. Bekijk hier de waarden voor de isolatiesubsidie. Bekijk hier de tabel met de waarden voor de duurzaamheidssubsidie.

Overzicht verzamelinkomen (bij aanvraag isolatiesubsidie)

Wil je gebruik maken van de isolatiesubsidie? Dan mag het verzamelinkomen van jouzelf en je partner niet hoger zijn dan € 55.000,-. Bij deze aanvraag moet je je meest recente Inkomensverklaring (IB60-formulier) bijvoegen. Die kun je opvragen bij de Belastingdienst.

Goed om te weten

De subsidies zijn niet met elkaar te combineren. Je kunt dus maar van één gemeentelijke subsidie gebruikmaken. De subsidies zijn wel te combineren met landelijke subsidies, maar je kunt niet voor dezelfde kosten verschillende subsidies krijgen. Als je huurder bent, moet je toestemming hebben van jouw verhuurder voor het nemen van verduurzamingsmaatregelen of isolatiemaatregelen.

Wil jij meerdere maatregelen nemen die voor de subsidie in aanmerking komen? Of heb je dat al gedaan? Ook dan hoef je per aanvraag maar één subsidieaanvraag in te dienen. In het aanvraagformulier heb je de mogelijkheid om aan te geven welke verschillende maatregelen je wilt gaan nemen. Op 1 februari vind je op gemeentewestland.nl/subsidies de aanvraagformulieren voor de gemeentelijke subsidies. 

Je kunt onze beslisboom bekijken om snel te zien of je in aanmerking komt voor één van de twee subsidies.