Blik op de tuin: Tips van Groei en Bloei voor de gratis boompjes

Bomenredders opgelet Een waar verkeersinfarct leverde kortgeleden de actie van Het Nationaal Park Hollandse Duinen, Plan Boom en gemeente Westland op.

Wij proberen Westlanders te inspireren om duurzamere keuzes te maken voor een mooier en klimaatbestendiger Westland. Heel fijn dat andere organisaties dit ook doen! Zo is de Westlandse afdeling Groei & Bloei heel actief en waren zij ook aanwezig bij de boompjes actie. Anneke schreef er zelfs een blog over. 

Blik op de Tuin – Het Hele Westland: week 17/2022 no. 1056

Bomenredders opgelet

Een waar verkeersinfarct leverde kortgeleden de actie van Het Nationaal Park Hollandse Duinen, Plan Boom en gemeente Westland op. Honderden enthousiaste Westlanders kwamen namelijk op het bericht af, dat ze gratis een Acer campestre, veldesdoorn; een Cornus mas, gele kornoelje of een Rhamnus frangula, sporkehout konden ophalen bij het gemeentekantoor in Naaldwijk. Binnen de kortste keren was de voorraad op en gingen talloze bomenredders onverrichterzake en teleurgesteld naar huis. Gelukkig stond er voor hen in de middag een tweede lading klaar.

Door deze actie zijn ruim 800 boompjes in Westlandse tuinen terechtgekomen, wat natuurlijk een fantastisch resultaat is; immers hoe meer groen, hoe prettiger de leefomgeving. Naast de boompjes kregen de nieuwe bezitters van al dit groen gelukkig ook een plantadvies en productinformatie mee. Nu hoop ik oprecht, dat al die enthousiastelingen deze begeleidende informatie goed gelezen hebben, want de boompjes, die nu ongeveer 1 meter hoog zijn, hebben namelijk een behoorlijke uitgroei. Eigenlijk komen ze het beste tot recht in een middelgrote tot grote tuin; niet echt geschikt voor de kleine tuin, dus! Belangrijk blijft dus ook hier het devies: ‘de juiste plant op de juiste plaats’. Hiermee voorkom je dat bomen en struiken door hun groeikracht binnen een paar jaar het veld moeten ruimen en we daarmee ons mooie vergroeningsdoel voorbij schieten! Natuurlijk is alles te snoeien, maar een struik als Cornus mas, die in het vroege voorjaar prachtig geel bloeit, komt pas goed tot zijn recht als hij tot volle wasdom mag komen. Tip: geef uw aanwinsten de komende tijd genoeg water om aan te slaan.

Anneke

T twitter.com/blikopdetuin;
F facebook.com/GroeiBloeiWestland.