Een geveltuin: mooi, nuttig én gezellig!

Hoe mooi is het als je huis "in het groen" staat. En dan bedoelen we niet een bosrijke omgeving of een fleurige tuin, maar een geveltuin. Dat is een strook van ongeveer anderhalve stoeptegel, direct tegen je gevel aan. Niet iedereen heeft namelijk een eigen voortuin. Zo’n geveltuin verleukt niet alleen het aanzicht van je huis, maar draagt ook bij aan de leefbaarheid van je buurt of wijk. En het is gezellig om hier samen met buren aan de slag te gaan.

4-4-2023

Een groene straat zorgt dat het water beter kan weglopen en vermindert hitteoverlast. En met het veranderende klimaat hebben we helaas met allebei regelmatig te maken. Zelfs zo'n 'klein' geveltuintje helpt al om het water op te vangen en zorgt voor meer biodiversiteit. 

Spelregels voor een geveltuintje in Westland

  • Om de stoep voor iedereen goed toegankelijk te houden, is het belangrijk dat er minstens 1 meter 80 van de stoep overblijft.

  • Verwijder maximaal anderhalve stoeptegel. Zet de hele tegels rechtop in de grond om een randje te maken. Gebruik eventueel de halve tegels om de gaten tussen het randje en de stoep op te vullen.

  • Schep het zand weg tot maximaal 30 centimeter (dat is één stoeptegel) diep. Vul vervolgens het gat met bemeste tuinaarde.

  • Als er kabels en leidingen liggen, kun je het tuintje verhoogd aanleggen met stapelblokken

  • De gemeente is niet verantwoordelijk voor schade aan de geveltuin door werkzaamheden aan kabels en leidingen.

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Je kunt het simpel doen met een rijtje lavendel, maar als je los wilt gaan, kun je een grote diversiteit aan planten gebruiken zodat er het hele jaar wat te zien is. Je kunt ook “klimmers” nemen; als je niet zoveel ruimte hebt kun je klimroos gebruiken of vuurdoorn. Die vinden vogels geweldig. Of denk eens aan een vlinderstruik; heel veel planten passen zich aan aan de ruimte die er is. Een vlinderstruik zal zich in een geveltuin anders ontwikkelen dan in een andere omgeving.