Eerste put voor aardwarmte Maasdijk succesvol geboord

En bij de tweede put zijn we inmiddels op 1200 meter diepte, vertelt Geert van Ek, realisatiemanager van het project aardwarmte Maasdijk.

14 september 2022 – In oktober, wanneer de eerste tweede boringen (het doublet) voltooid zijn, volgt er een welltest. Er wordt dan gekeken of de temperatuur en opbrengst van beide putten het verwachtte vermogen opleveren. De prognose is dat er met drie doubletten samen genoeg warmte voor tachtig telers geproduceerd kan worden. 

Andere boorvloeistof 

Bij het boren van de eerste put zijn werd eerst en duurzame boorvloeistof op waterbasis gebruikt. Dit leidde niet tot het gewenste resultaat en daarom waren er technische aanpassingen nodig. 

Het geboorde gat bleek niet stabiel om de stalen pijpen erin te plaatsen”, aldus Geert van Ek. “Daarom moesten we vanaf 1200 meter diepte een tweede boorgat maken waar de stalen buizen met een glasfiber epoxy binnenlaag – die langdurig beschermen tegen corrosie – in geplaatst kunnen worden.” 

Planning

Per put duurt een boring ongeveer een maand. Dus voor zes putten een halfjaar. “Omdat bij het boren van de eerste put de wellhead - afsluiter van de put - later werd geleverd en we stilstand van de boortoren wilden voorkomen, is ook al een gedeelte van de tweede put geboord.  Vooralsnog halen we de planning voor het gehele project”, aldus Geert van Ek. “Al zou het mooi zijn dat we ook een tussentijds succesje kunnen boeken.”

Nieuwsgierig? 

Tijdens de Open Energiedag bij Trias Westland kom je meer te weten over aardwarmte. Lees hier meer over de open dag. 

Bron: www.aardwarmtemaasdijk.nl