Honderden tuintegels ingeleverd voor planten

Tientallen mensen hebben zaterdag 6 november tuintegels voor planten omgewisseld. Deze landelijke actie werd in Poeldijk gehouden door Steenbreek Westland en de gemeente. Chantal Pronk kwam met haar partner en 2-jarige dochter met een vol beladen auto met tegels van het terras inleveren. “We willen meer groen in de tuin, zodat het veel vogels aantrekt.”

Voor ons kwam deze actie precies op tijd,” vertelt de Poeldijkse verder. “Via de Facebookpagina van Gemeente Westland zagen we dat dit werd georganiseerd. Bij ons lagen de 160 tegels klaar voor de stort. Nu hebben we ze hier ingeleverd en krijgen we er mooie vaste planten voor terug.” Pronk kon kiezen uit meerdere soorten groen. “De nieuwe border ligt deels in de schaduw. Er was genoeg keuze uit planten zodat we de beste passende kunnen poten. Echt ontzettend blij met dit initiatief!” 

Naast het jonge stel zijn een tiental Westlanders langs geweest. “Iedere tegel die wordt ingeleverd is er één,” zegt organisator Wendy Bakker. “De vaste planten die we teruggeven zijn allen biologisch geteeld en hebben veel bloemen. Dat is goed voor bijen en vlinders. Als men vogels wil trekken, net als mevrouw Pronk, zijn planten met bessen aan te raden. Een egel houdt weer meer van grassen en dichte struiken.” Bakker en haar collega’s hopen in 2022 weer een actie te organiseren. “We hebben een grote opgave voor de toekomst. Meer groen in de tuin is in alle gevallen beter onder meer voor het afvoeren van regenwater. Planten filteren daarbij fijnstof en geven verkoeling. En, niet geheel onbelangrijk, een groene tuin maakt bewezen gelukkiger! We houden spreekuren voor Westlanders die de tuin vernieuwen willen. En er is vanuit Natuurlijk Delfland een wekelijkse nieuwsbrief met tips. Voor vragen kan iedereen mailen naar steenbreekwestland@delflandknnv.nl.

 

6 stappen voor een groenere tuin

⁃ Vang regenwater op in bijvoorbeeld een regenton of regenkrat

⁃ Zorg voor een open grond en minder stenen in de tuin

⁃ Varieer met planten om bijen en vlinders aan te trekken 

⁃ Plant een boom voor schaduw, verkoeling en filtering van fijnstof

⁃ Maak een dak of gevel groen ter isolatie van je huis

⁃ Geef dieren een leefomgeving; de egel houdt van een rommelhoekje en insecten van een hotel