Hulp bij betalen energiekosten

Ben of ken je iemand die financiële hulp nodig heeft bij het betalen van de energierekening? Misschien kan je dan gebruik maken van de Bijzondere Bijstand Energiekosten (BBE).

31-10-2022

De Bijzondere Bijstand Energiekosten is een nieuwe regeling, waarbij gekeken wordt naar het vermogen (bijv. spaargeld) van de aanvrager en de stijging van de energierekening. Dit is dus een andere regeling dat de Energietoeslag (aan te vragen tot 1 december 2022). 

Hoe hoog is de Bijzondere Bijstand Energiekosten? 

Er wordt bij de BBE gekeken naar het verschil dat je betaalde voor je energie in januari 2022 en wat je nu moet betalen. Je krijgt dan BBE tot maximaal 80% van dit verschil. Je krijgt een lager bedrag als je al energietoeslag hebt ontvangen. Ook als je meer verdient dan 170% van het sociaal minimum krijg je een lager bedrag BBE. Je vermogen telt mee voor de BBE. Heb je een vermogen van boven het bedrag van €6.505 (alleenstaanden) of €13.010 (partners). Dan heb je geen recht op bijzondere bijstand.

Sociaal minimum

 170% excl. vakantiegeld
Alleenstaande€ 1.950 netto
Partners met en zonder kinderen€ 2.800 netto
Pensioen alleenstaande€ 2.180 netto
Pensioen gehuwd/samenwonend€ 2.954 netto


Aanvragen

Als je in aanmerking komt voor Bijzondere Bijstand Energie, vraag je dit aan via de website van Gemeente Westland. Wil je weten wat het verschil is tussen Bijzondere Bijstand Energie en Energietoeslag? Dat lees je hier. Kom je er niet uit of heb je vragen? Bel dan met de gemeente via 14 0174 of loop een buurtinformatiepunt binnen.