Jouw rechten binnen de energietransitie

Nederland stapt over van gas en kolen naar duurzame energie door bijvoorbeeld gebruik te maken van zonne- en windenergie. Deze overgang noemen we de energietransitie. De overheid wil dat we in 2050 bijna alleen nog maar duurzame energie gebruiken. Maar wat betekent dat voor jou als consument?

In de komende jaren gaan zo’n 7 miljoen huishoudens van het gas af. Zij krijgen een  aansluiting op een warmtenet, of een warmtepomp om hun  huis te verwarmen of om te koken. Ook andere duurzame maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen worden steeds belangrijker.

Er gaat dus veel veranderen voor consumenten. Hierdoor hebben veel mensen vragen of twijfels, jij waarschijnlijk ook.  Waar heb je  bijvoorbeeld recht op als er iets misgaat bij duurzame maatregelen aan jouw  huis? En wat zijn jouw mogelijkheden als er een warmtenet komt in de  wijk? ACM helpt consumenten graag bij hun energietransitie. Dit doen zij op twee manieren:

  • onafhankelijke en betrouwbare informatie geven over jouw  rechten en plichten
  • toezicht houden op duurzame bedrijven en de duurzame energiemarkt

ACM  controleert of bedrijven begrijpelijke én juiste informatie geven over hun duurzame producten en diensten. Ook onderzoeken zij  of alles volgens de regels gaat op de duurzame energiemarkt. En   grijpen zij  in als bijvoorbeeld een warmteleverancier of energieleverancier dat niet doet. Zo word jij beschermt tijdens jouw energietransitie.

Ben je benieuwd wat ACM voor jou kan betekenen? Klik dan hier voor meer informatie.