Pilot met statiegeldhouders aan prullenbakken

Komende week krijgen enkele prullenbakken in Westland 'statiegeldhouders' om te voorkomen dat mensen de prullenbakken gaan legen op zoek naar statiegeldflessen.

Sinds 1 juli 2021 zit er op alle plastic flessen statiegeld, sinds dit jaar geldt dat ook voor blikjes. Eerder bleek echter al dat een groot aantal flessen en blikjes niet wordt ingeleverd, ook omdat er niet overal inleverpunten zijn. Vorig jaar kwam slechts 68 procent van alle statiegeldflesjes terug, terwijl het bedrijfsleven wettelijk verplicht is 90 procent van de flessen in te nemen.

De nieuwe regeling zorgt volgens de VVD-fractie dat mensen prullenbakken gaan 'plunderen' in hun zoektocht naar statiegeldflesjes- en blikjes. Dat is volgens de partij onwenselijk. Als oplossing gebruiken verschillende gemeenten inmiddels speciale houders waar mensen hun statiegeldverpakkingen kunnen achterlaten. De VVD was benieuwd of daar ook in Westland aan wordt gedacht.

"Ja ook wij denken hierover na en starten een pilot met de statiegeldhouders", zegt wethouder Michiel Ferwerda nu. Deze week worden prullenbakken van zo'n houder voorzien. "We starten met één beugel per kern op een centrale plek (en in Naaldwijk twee), zo krijgen we beeld of de beugel aanslaat in onze gemeente. Op deze manier houden we de kosten laag en kunnen we eerst bepalen of een uitbreiding zinvol is."

Bron: WOS.nl - 'Statiegeldhouders' aan prullenbakken in Westland