Primeur: Oprolbaar zonnetapijt bij De Hoge Bomen

Sinds kort is veld 5 niet alleen het speelveld van sportieve Westlanders, maar ook het speelveld van TinT (Techniek in Tuinbouw) om hun oprolbare zonnetapijt te testen. Een uniek en baanbrekend product, van Westlandse bodem en met internationale potentie.

Bart van Meurs, zelfstandig industrieel ontwerper, vormt samen met vijf collega-ondernemers het collectief TinT. “We zijn veelal actief als dienstverlener in verschillende sectoren en gebruiken TinT om onze eigen ideeën te ontwikkelen.” Eén van die ideeën is het oprolbare zonnetapijt, dat eind 2018 werd bekroond als prijswinnaar van de Innovation Challenge Energieneutrale Sportaccommodaties, uitgereikt door het Ministerie van VWS en Sportinnovator.

180 huishoudens per sportveld
Nu, zo’n 1,5 jaar later, is het eerste prototype bij De Hoge Bomen geïnstalleerd. Waarom hier? “Een eis vanuit de Challenge was om samen te werken met overheden en sportverenigingen. Daarom gingen wij in gesprek met RKVV Westlandia, HV Westland en gemeente Westland.” De betrokken partijen reageerden meteen enthousiast en wilden graag meewerken aan dit baanbrekende idee van Westlandse bodem. Op vrijdag 12 juni werd het prototype geïnstalleerd op het sportpark.

Een module is 4 meter breed en 20 meter lang. “Het plan is om dit op te schalen naar 70 meter.” Uit- en oprollen gebeurt nu nog met een afstandsbediening en duurt ongeveer een halve minuut, vergelijkbaar met de snelheid van langzaam wandelen. “In de volgende fase willen we het uit- en oprollen volledig automatiseren, zodat er helemaal geen mensen meer aan te pas komen.” De grote vraag is natuurlijk: hoeveel stroom kun je met zo’n oprolbaar zonnetapijt opwekken? “Stel, je legt een heel sportveld vol, dat levert genoeg energie op om zo’n 180 huishoudens van stroom te voorzien.”

Vanuit het Westland de hele wereld over
Het oprolbare zonnetapijt bij De Hoge Bomen is een testproject. Bart is tevreden als het prototype een volwaardig product is. “Het testproject is geslaagd als alle kinderziektes eruit zijn we het ‘plug en play’ kunnen presenteren bij andere clubs bijvoorbeeld.” Na een geslaagde testperiode willen Bart en zijn collega’s van TinT het oprolbare zonnetapijt op grote schaal introduceren bij sportparken door heel Nederland. En daarbuiten. Het team buigt zich daarom nog over een goede naam voor het oprolbare zonnetapijt dat nu Transfloormer als werknaam heeft. “Het moet natuurlijk lekker klinken, maar ook internationaal goed te gebruiken zijn.”

Interesse in een toekomstig oprolbaar zonnetapijt op het sportpark? Of wil je meer weten over dit unieke product? Ga naar transfloormer.nl.