Rabobank lanceert de Energiecoöperatiedesk in Zuid-Holland

Nederland telt steeds meer energiecoöperaties: groepen (buurt)bewoners die de handen ineenslaan en actief aan de slag gaan met duurzame, lokale energie. Dat is goed nieuws! Energiecoöperaties vormen namelijk een belangrijke schakel in het verduurzamen van Nederland.

25-1-2023

In Zuid-Holland heeft Rabobank op 12 januari de Energiecoöperatiedesk gelanceerd. Eén loket waar energiecoöperaties terecht kunnen met vragen. 

Wat is een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie is een initiatief van (buurt)bewoners, die de handen ineenslaan en aan de slag gaan met duurzame, lokale energie. Bijvoorbeeld door gezamenlijk te investeren in de opwekking van zon- of windenergie.

Waarom ondersteunt Rabobank energiecoöperaties?

Als coöperatieve bank voelt Rabobank zich betrokken bij de samenleving. Daarbij richten we ons op een aantal transities: de energietransitie, voedseltransitie en de inclusieve samenleving.

Met de Energiecoöperatiedesk willen zij bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. Daarnaast sluiten ze hiermee aan bij het klimaatakkoord: hierin is afgesproken dat bij opwekking van duurzame energie op land (zonneparken en windmolens) burgers voor minstens de helft moeten kunnen profiteren van het project.

Wat is de Energiecoöperatiedesk?

Met hun kennis en kunde helpen de adviseurs van de desk initiatiefnemers (en coöperaties die toe zijn aan de volgende stap) op weg. Is men net begonnen en wil men hulp bij het openen van een rekening of het afsluiten van een verzekering? Of is men al zover dat men behoefte heeft aan een financiering? Dan ben je bij onze collega’s van de desk aan het juiste adres. Zij hebben tevens inzicht in nieuwe ontwikkelingen én zien welke stappen andere partijen zetten. De energiecoöperaties in Zuid-Holland hebben dus voortaan één duidelijk loket voor al hun vragen.

  • We helpen energiecoöperaties (verder) op weg, door:
  • Te helpen bij het openen van een rekening
  • Het bieden van financieringsmogelijkheden en verzekeringen
  • Het delen van kennis en inzichten
  • Het delen van een netwerk
  • Informatieve meet-ups en bijeenkomsten die we samen met onze partner Energie Samen Zuid-Holland organiseren
  • Door te verwijzen naar andere partijen

Meer weten?

Neem contact op via: Energiecooperatiedesk.ZH@rabobank.nl.

Bron: Rabobank