tegelwippen

Westland doet mee aan NK tegelwippen! Doe jij mee? Laat gratis jouw tuintegels ophalen en ontvang gratis tuinplanten!

Update 18-10-22. Het is niet meer mogelijk om je op te geven voor de actie. Wel kun je je gewipte tegels doorgeven op de website www.nktegelwippen.nl. Wil je op de hoogte blijven van toekomstige acties? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. 

 

Gemeente Westland doet mee aan NK Tegelwippen.

Het NK Tegelwippen is een landelijke wedstrijd van 21 maart tot en met 31 oktober voor gemeentes. De gemeente met de meest gewipte tegels wint. Inwoners kunnen gewipte tuintegels gratis op laten halen en ruilen voor biologische planten*.

Het doel van het  tegelwippen. is het vervangen van tegels voor groen. Je wipt er een tegel uit en plant er bloemen of planten voor in de plaats. Zo kun je een steentje bijdragen aan een groenere en gezondere leefomgeving. Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Westland meer klimaatadaptief en biodivers.

Tegels gratis laten ophalen door Tegeltaxi en ruilen voor biologische tuinplanten
Om bewoners uit het Westland extra te motiveren kunnen zij de gewipte tuintegels gratis op laten halen door de Tegeltaxi. Gemeente Westland stimuleert vanuit het programma Westland Woont Duurzaam bewoners om duurzamer te leven. De eerste Tegeltaxi reed op 9 april in Wateringen. Vooraf aanmelden is noodzakelijk via www.westlandwoontduurzaam.nl/tegelwippen. Voorafgaand aan de Tegeltaxi ophaaldagen bezoekt een informatieteam van Steenbreek Westland bijna elke kern voor informatie en inspiratie. Zij waren voor het eerst aanwezig op de markt in Wateringen op 23 maart.

*Hoe het werkt
Het NK Tegelwippen is de wedstrijd waarin heel Nederland tegels verruilt voor planten. De gemeente die de meeste tegels wipt wint! De tegels die worden opgehaald met de tegeltaxi worden automatisch geteld. Ook als burgers zelf nog tegels bij de milieustraten  inleveren dan telt dit mee. Geef dan je gewipte tegels zelf op via de website van NK Tegelwippen  en ze worden opgeteld bij de tegelteller van gemeente Westland.  Ook maken de wippers kans op mooie prijzen.

Ruilregels tegels voor tuinplanten
Standaard formaat tegels = 30 x 30 cm
1 t/m 10 tegels: 1 vaste plant per tegel
10 t/m 50 tegels: 1 vaste plant per 4 tegels
50 t/m 100 tegels: 1 vaste plant per 8 tegels 

Overleg bij ander formaat tegels.

Data Tegeltaxi
Staat jouw woonplaats er niet meer bij? Schrijf u toch in, we kijken of het lukt!  

 

De Tegeltaxi heeft al eerder gereden op:
22 april - Monster en Ter Heijde
8 april - Wateringen 
3 juni - 's-Gravenzande en Heenweg
17 juni - Tegeltaxi ophaaldag Naaldwijk                                                                                             
1 juli - Tegeltaxi ophaaldag Maasdijk9 september - Tegeltaxi ophaaldag De Lier + Westland
30 september - Tegeltaxi ophaaldag Honselersdijk en Kwintsheul + Westland
21 oktober - Tegeltaxi ophaaldag Poeldijk + Westland

Data Informatiestand 

27 augustus - informatiestand centrum De Lier 
16 september - informatiestand Honselersdijk 
7 oktober - informatiestand Poeldijk 

Voorgaande edities van het NK Tegelwippen
Tijdens de eerdere edities zijn ruim 1,6 miljoen tegels gewipt in voor- en achtertuinen, op stoepen, schoolpleinen en openbare pleinen. Er werd meer dan 14,5 hectare vergroend. Vorig jaar wipte Gemeente Rucphen de meeste tegels per inwoner en verwijderde Gemeente Den Haag effectief de meeste tegels.

Gezamenlijke aanpak voor een groener Nederland
Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin!

Te weinig groen
Uit het recente rapport van het IPCC blijkt dat de gevolgen van klimaatverandering nog ernstiger zijn dan gedacht. Het is niet alleen zaak dat de CO2-uitstoot drastisch aangepakt wordt, maar ook dat we ons fundamenteel aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering. We moeten het samen doen, op grote én kleine schaal.

In onze nabije omgeving kunnen we aan de slag. Uit recent onderzoek van milieuorganisatie Natuur & Milieu blijkt namelijk dat er in gemeenten nog te weinig plek is voor groen in de openbare ruimte. In de 32 grootste gemeenten (100.000 inwoners of meer) voldoet 53% van de buurten niet aan het criterium van 75㎡ groen per woning. Meer dan de helft van de buurten in deze steden is dus ‘versteend’, terwijl groen juist zo belangrijk is bij extremer weer. Ook in particuliere voor- en achtertuinen liggen de kansen voor het oprapen. Uit onderzoek van Cobra GroenInzicht blijkt dat bijna de helft van het tuinoppervlak in Nederland versteend is.