Tegelwippen

Westland doet in 2023 mee ook weer aan het NK tegelwippen! Doe jij mee? Bereid je alvast voor! Laat gratis jouw tuintegels ophalen en afvoeren!

Ook in 2023 doet de gemeente Westland mee aan het NK Tegelwippen! Zoveel mogelijk tegels vervangen voor groen. Dat is het doel.

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 gaat Westland de strijd aan om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen.

TEGELTAXI AANVRAGEN

Het doel van tegelwippen is het vervangen van tegels voor groen. Je wipt er een tegel uit en plant er bloemen of planten voor in de plaats. Zo kun je een steentje bijdragen aan een groenere en gezondere leefomgeving Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Westland meer klimaatadaptief en biodivers.

Laat tegels gratis ophalen door de Tegeltaxi 

Om bewoners uit het Westland extra te motiveren kunnen zij de gewipte tuintegels gratis op laten halen door de Tegeltaxi. Als beloning voor deelname aan het tegelwippen krijgt je ook een mooie tuinplant cadeau en aan het einde van de actie wordt er een regenton verloot onder alle deelnemers. Ook maken de wippers kans op mooie prijzen van NK Tegelwippen.

Data Tegeltaxi

  • Woensdag 5 april
  • Zaterdag 9 april - zelf tegels inleveren bij Tuincentrum Ockenburg tussen 09 en 13 uur
  • Vrijdag 21 april
  • Maandag 22 mei
  • Woensdag 21 juni
  • Vrijdag 21 juli
  • Maandag 21 aug
  • Donderdag 21 september
  • Maandag 23 oktober

Tegeltaxi op verzoek voor wijkinitiatieven

Ga jij met je buren of straat aan de slag? Dan komt de Tegeltaxi ook graag langs op een moment dat het jullie uitkomt. Voorwaarde is dat je met 5 buren vergroent.

TEGELTAXI AANVRAGEN

Meer informatie

55 voetbalvelden

Sinds de eerste editie in 2020 zijn in totaal al ruim 4,3 miljoen verwijderde tegels gemeld via de website van het NK Tegelwippen. Dat staat gelijk aan circa 55 voetbalvelden. Het is de tweede keer dat Westland deelneemt.

Waarom Tegelwippen?

Europa beleefde vorig jaar de warmste zomer ooit en het begin van 2023 was in Nederland opvallend zacht. Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering - zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. En dat geldt ook voor Westland. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, wijst zelfs uit dat het planten van bomen in steden het aantal sterfgevallen als gevolg van extreme hitte met maar liefst een derde kan verminderen. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. Westland roept daarom alle inwoners op om mee te wippen.

Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman, is ambassadeur van de campagne. ‘Al het water van flinke hoosbuien kan beter de grond in als onze tuinen werken als spons. Tijdens hete zomers scheelt een groene tuin zo een paar graden’, zegt Lodewijk. ‘Je hoeft niet gelijk de hele tuin in een keer aan te pakken. Begin gewoon eens met het wippen van vier tegels en zet bijvoorbeeld wat biologische kruidenplantjes in de grond’.

Staat van Nederlandse tuinen

Op dit moment is ruim een derde van de Nederlandse tuinen voor minimaal de helft betegeld. Dat blijkt uit een recent rapport van Stichting Steenbreek. Het NK Tegelwippen laat met dit kampioenschap zien dat het anders kan en dat ieder zijn steentje kan bijdragen voor

Win de Gouden Schep of de Gouden Tegel?

Wippen is natuurlijk belangrijker dan winnen, maar bij een wedstrijd horen ook prijzen. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.

 

Het NK Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl.