Warmtepomp: de nieuwe standaard vanaf 2026

Vanaf 2026 wil het kabinet dat een warmtepomp de nieuwe standaard wordt voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat wanneer jouw cv-installatie aan vervanging toe is, je moet overstappen naar een duurzaam alternatief.

Die duurzame alternatieven zijn bijvoorbeeld een (hybride) warmtepomp, een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op het (toekomstige) warmtenet. Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Voor die woningen is er een uitzondering.

Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp?

Op de website van ons onafhankelijke energieloket vind je meer informatie over duurzame alternatieven en welk alternatief voor jouw woning geschikt is. Als je er zelf niet uitkomt, staan de experts van het Regionale Energieloket voor je klaar om jou te adviseren.

Vergunning

Als inwoner van gemeente Westland heb je in veel gevallen een vergunning nodig om een warmtepomp te plaatsen. Om erachter te komen of jij deze nodig hebt mail je naar omgevingsloket@gemeentewestland.nl. Geef hierbij de gewenste buitenlocatie (gevel, tuin) en afmetingen van de unit aan. Er wordt dan gecheckt of de buitenunit past binnen de regels van het bestemmingsplan.

Terugverdientijd

Heb jij besloten een warmtepomp aan te schaffen en kan een vergunning worden verleend? Gebruik dan de tool van www.hieropgewekt.nl, waarmee je eenvoudig kan uitrekenen of een (hybride) warmtepomp financieel aantrekkelijk is in jouw situatie.