Zo houd je binnenshuis je hoofd koel!

Het is warm! Genoeg drinken, je kleden in luchtige stoffen en verkoeling zoeken op het strand. Maar, hoe houd je je hoofd binnen koel? We geven vijf tips waarmee jij ervoor zorgt dat het niet te warm wordt in jouw huis.

Tip 1 | Houd de zon buiten

Zorg ervoor dat de zon niet teveel naar binnen schijnt. Doe je zonnescherm naar beneden of houd de gordijnen of jaloezieën dicht, vooral tijdens de warmste uren van de dag.

Tip 2 | Zorg voor frisse lucht in huis

Doe vroeg in de ochtend (tussen 06:00 en 08:00 uur) de ramen en deuren tegenover elkaar open, zodat er een lekker briesje kan waaien. Je kunt ook ventilatoren gebruiken om de lucht te laten circuleren. 's Avonds kun je de ventilator naar buiten richten om koele lucht naar binnen te trekken.

Tip 3 | Isoleer je woning

In een goed geïsoleerd huis komt warmte minder makkelijk van buiten naar binnen. Isoleer het dak, de muren en de ramen goed. Dit helpt niet alleen tegen de warmte in de zomer, maar ook tegen de kou in de winter.

Tip 4 | Leg een groen dak aan

Op een groen dak groeien planten en dat helpt om de temperatuur binnen te verlagen. De planten nemen de warmte op en zorgen voor betere isolatie, waardoor de warmte minder makkelijk binnen kan komen. Bovendien helpt een groen dak ook om het in de stad minder warm te maken.

Tip 5 | Gebruik koelsystemen

Met koelsystemen regel je de temperatuur binnen. Een airconditioner werkt goed, maar het kost ook veel energie. Je kunt ook een ventilator met waterverneveling gebruiken, of een verdampingskoeler. Deze opties zijn meestal energiezuiniger en zorgen ook voor verkoeling.