Warmtenet Westland
Een duurzaam alternatief voor aardgas
In Westland wordt er gekeken naar een duurzaam alternatief voor aardgas. We onderzoeken onder andere of aansluiting op een warmtenet tot de mogelijkheden behoort. Op deze pagina delen we het laatste nieuws over dit onderzoek en de status van de verschillende boringen naar aardwarmtebronnen, zoals Polanen in Monster.
26-1-23
Op 8 februari wordt gestart met boringen in Polanen voor het zakelijk netwerk. De gemeente heeft de wens om in de toekomst ook de woningcorporatie, gemeentelijk vastgoed en particulieren op dit netwerk aan te sluiten onder de noemer Warmtenet Westland. Eerder werd hier een intentieovereenkomst voor getekend. Er wordt nu gestart met het haalbaarheidsonderzoek in Monster.
Onderzoek
Het onderzoek bestaat uit een aantal fasen. HVC onderzoekt of de aanleg technisch mogelijk is en welke kosten hieraan zijn verbonden.
Daarnaast bekijkt Arcade of de woningen die zij in bezit hebben geschikt zijn voor aansluiting op een warmtenet. Huurders in Monster kunnen hiervoor benaderd worden door Arcade.Gelijktijdig onderzoekt de gemeente of de panden die zij in Monster beheert geschikt zijn om aan te sluiten. De resultaten uit dit onderzoek worden gebruikt om een inschatting te maken van haalbaarheid van het project en de kosten per aansluiting.
Planning
Om tot een warmtenet te komen is een lang proces. Het hangt ook af van de aanwezigheid van een ‘startmotor’. Een startmotor is een gebruiker van warmte met veel woningen in bezit, zoals bijvoorbeeld een woningcorporatie. Zo kunnen we starten met een het aardgasvrij maken van veel woningen en wordt ook voor andere woning eigenaren een optie gecreëerd om te verduurzamen met een warmtenet. We weten nog niet wanneer woning- en gebouweigenaren de mogelijkheid krijgen om aan te sluiten op het warmtenet. Zodra er meer zicht is over de tijdlijn maken wij dat hier bekend.
Op de hoogte blijven
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Westland Woont Duurzaam.
Veel gestelde vragen
We kunnen ons voorstellen dat je veel vragen hebt over een warmtenetwerk. Bekijk hieronder de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Mail dan naar westlandwoontduurzaam@gemeentewestland.nl. De komende tijd vullen wij deze vragen aan.
- Hoe werkt een warmtenet?
Als je woning is aangesloten op het warmtenet, dan heb je geen gasaansluiting meer. En dus geen cv-ketel meer nodig. De warmte uit het warmtenet zorgt dan voor het verwarmen van je woning en het warme kraanwater. De warmte wordt opgewekt in een duurzame warmtebron. Ook het koken verandert. Van koken op het bekende gaspitje naar elektrisch koken op inductie. De uitleg hoe een warmtenet in het algemeen werkt is samengevat in deze korte video.
- Kan ik dan zelf een warmteleverancier kiezen?
Nee dit kan niet. Op dit moment lijkt het erop dat HVC degene is die het warmtenet aan gaat leggen. Mocht het onderzoek positief uitvallen. HVC zorgt voor de investering in, de aanleg en het onderhoud van het warmtenet en voor de veilige productie en levering van de warmte aan haar klanten. Dat wil zeggen dat HVC de netbeheerder én warmteleverancier in één is. Om consumenten te beschermen is in 2014 de Warmtewet opgesteld. Daarin is onder andere vastgelegd wat de maximale prijzen zijn die een warmteleverancier in rekening mag brengen bij haar klanten. Deze maximale prijzen worden ieder jaar (eind december) voor het daaropvolgende jaar vastgesteld door de overheid (ACM). In deze video wordt ook uitgelegd waarom niet.
- Is aansluiting op een warmtenetwerk veilig?
Ja, het is zelfs veiliger te noemen, omdat je met een aansluiting op het warmtenet geen gasaansluiting of open vuur meer in de woning heeft. Daarnaast is het beter voor de luchtkwaliteit in de woning en is er geen kans meer op een gaslek.