Biersteker koploper in duurzaam bouwen en renoveren

Duurzaam bouwen en renoveren is niet iets dat Giel Biersteker ‘erbij doet’. Nee, de missie van Giel om duurzaam praktisch te maken is stevig verankerd in het bestaansrecht van zijn bedrijf. Met Biersteker Bouw, Dak- en Geveltechniek pioniert hij in een bouwwereld waar nog een flinke duurzame slag kan worden gemaakt. Hoe doet Giel dat?

Na een paar baantjes te hebben gehad, besloot Giel al op jonge leeftijd om voor zichzelf te beginnen. Hij begon met gevelrenovatie en nieuwbouw in de tuinbouw. De afgelopen 5 tot 10 jaar is Biersteker uitgegroeid tot een allround bouwbedrijf, met aparte bv’s voor internationale bouwprojecten en asbestverwijdering. Met Biersteker Bouw, Dak- en Geveltechniek bouwt en renoveert hij grote bekende gebouwen in het Westland en daarbuiten, denk aan Greve Banden, Koppert Cress, De Jong Verpakking en voetbalvereniging Lyra.

Het kan altijd groener

In 2009 plaatste Giel de eerste zonnepanelen op het dak van zijn bedrijfspand in Naaldwijk. In 2015 brandde het pand af en moest hij opnieuw beginnen. “Toen ben ik er intensiever ingedoken. We hebben gekeken wat er in de markt was en wat de ontwikkelingen waren. Ik wilde iets neerzetten voor de toekomst.” Hij bouwde een energieneutraal pand, maar dat was nog niet zo gemakkelijk als hij dacht. “Het verbaasde me hoe conservatief de bouwwereld eigenlijk is. Het gros van de bedrijven werkt al jaren op een bepaalde manier en houdt daaraan vast. Als je nieuwe, duurzame techniek wilt toepassen, moet je daar zelf achteraan zitten.”

Giel noemt het grijswatersysteem dat hij heeft aangelegd als voorbeeld. “Als je erover nadenkt is het belachelijk dat we drinkwater gebruiken om de wc door te spoelen, terwijl we in Nederland vaak met wateroverlast te maken hebben. Toch zie je nog steeds heel weinig grijswatersystemen.” Hij vindt dat een grijswatersysteem ‘het nieuwe normaal’ moet worden bij nieuwbouwprojecten. “Als de overheid dit verplicht stelt bij de bouw van nieuwbouwwijken bijvoorbeeld, dan gaat het heel snel en weten we over een paar jaar niet beter.”

Ook nu is Giel weer nieuw aan het bouwen. Het pand wordt nóg duurzamer. “De isolatie is van natuurlijk materiaal. De zonnepanelen zijn thermische panelen. Ook de dakbedekking en gevelbekleding is duurzaam. Dan hebben we natuurlijk het grijswatersysteem en er komt veel groen op het dak met sedumdaken.”

"Duurzaamheid leeft, alleen de lage energieprijzen (2020) motiveren momenteel niet"

Als pionier maakt Giel de weg vrij voor duurzame kansen in een vrij conservatieve bouwwereld. Hoe reageren klanten op zijn vernieuwende duurzame ideeën? “Duurzaamheid leeft absoluut onder Westlandse bedrijven. Je moet alleen zelf de juiste ideeën aandragen. En je hebt natuurlijk altijd met een budget te maken. In een sector waar makkelijk geld verdiend wordt investeren bedrijven sneller in duurzaamheid, dan is branches waar het allemaal net aan te doen is.” Giel licht toe dat de lage energieprijzen op het moment niet altijd in het voordeel werken om bedrijven te overtuigen om te investeren in duurzame oplossingen. “De urgentie is er een beetje vanaf, maar dat is puur korte termijn. Duurzaam investeren doe je voor de lange termijn.”

Een project waar Giel trots op is, is de renovatie van het bedrijfspand van Horticoop in De Lier, waar Van Iperen tegenwoordig is gevestigd. “Eigenlijk dacht iedereen dat het bestaande pand afgeschreven was. Er worden verschillende meststoffen opgeslagen in aparte compartimenten, die worden gescheiden door goten. Het voldeed niet meer aan de huidige wet- en regelgeving.” De vrachtwagen moest daarom altijd eerst een rondje maken via de locatie in Bleiswijk. Inefficiënt, tijdrovend en niet echt duurzaam. “Wij hebben het 25 jaar oude pand zo gerenoveerd dat het weer voldoet aan de nieuwste eisen en jarenlang mee kan.” Een ander project waar hij trots op is, zijn de werkzaamheden bij BVB Substrates in Maasland. “Toen wij in 2015 ons eigen bedrijfspand nieuw gingen bouwen, keek BVB nieuwsgierig mee. We hebben toen veel gekopieerd, zoals energiezuinige triple beglazing. BVB is een mooi voorbeeld van een vooruitstrevend Westlands bedrijf dat openstaat voor verduurzaming.”

Meer praten over duurzaamheid

Bij een vooruitstrevende visie als die van Biersteker, hoort ook een moderne website. Die is momenteel in ontwikkeling. Daarop komen meer voorbeelden van duurzame projecten. “Dat is iets wat ik de afgelopen tijd geleerd heb, om meer te praten over wat we eigenlijk doen. Wij vinden het heel normaal om bezig te zijn met duurzaamheid en hadden het daar eigenlijk nooit over. Het is niet typisch Westlands om van de daken te schreeuwen wat je allemaal doet.” Toen Giel met een reclamebureau in aanmerking kwam om een nieuwe website te bouwen en opsomde wat hij allemaal doet met zijn bedrijf, bleek dat een waslijst van duurzame activiteiten. Het bureau moedigde Giel aan om daar meer aandacht aan te besteden. “Ik denk dat het ook goed is om als bouwbedrijf een voorbeeldpositie in te nemen op het gebied van duurzaamheid, we werken immers met grondstoffen en kunnen een groot verschil maken.”

Succesvol:

TIP!

Giel moedigt andere Westlandse ondernemers aan om zich te verdiepen in verduurzamingsmogelijkheden. “Kijk rond en praat met andere ondernemers wat zij hebben gedaan om hun bedrijfspand te verduurzamen. Ieder gebouw is weer anders, dus kijk verder dan je neus lang is en wat voor jou werkt.”