Elke stap telt: Johan Spaans over verduurzamen en inspiratie

In het dagelijks leven is de 49-jarige Johan Spaans altijd met de natuur bezig; als adviseur in de plantenhandel staat zijn leven in het teken van groen. Ook als privépersoon is de ’s-Gravenzander altijd met natuur en klimaat bezig: “Ik heb al heel lang één doel; de wereld beter achterlaten dan we die hebben gekregen.”

Eigen huis

Verbeter de wereld begin bij jezelf, is een slogan uit de jaren ’90. Dat bericht was niet aan dovemansoven gericht. In de jaren ’80-woning hebben Spaans en zijn vrouw een nieuwe voordeur laten plaatsen en werden verder de vloer, spouwmuren en zolder geïsoleerd. De energiecoach is langs geweest, maar die ontdekte niets dat nog beter kon… “Wij hebben veel isolatiemaatregelen genomen, maar het is belangrijk dat mensen de vrijheid ervaren. Als meteen alles verplicht wordt, werken mensen niet mee. Zo zijn wij niet aan de warmtepomp gegaan.”

Probleem te groot? Knip het op!

De laatste jaren is de vader van twee kinderen zich meer gaan verdiepen in de natuur door te lezen op internet, onder andere de Nederlandstalige website van The Scientist: “Ik heb het idee dat het met het klimaat niet goed gaat. We moeten met zijn allen ons best doen om de natuur te herstellen. Nederland is natuurlijk maar een druppeltje op de gloeiende plaat, maar mijn manager zei eens: “Als het probleem te groot is, knip het op.”  Dus de wereld redden is in je eentje lastig, wel moeten we kijken wat we zelf kunnen doen. Denk klein; aan je eigen huis, de auto. Maak het behapbaar voor mensen.”

Inspireren

Voor de geboren en getogen ‘s-Gravenzander gaat het niet alleen om zelf veranderen, hij deelt zijn verhaal met anderen:  “Op alle mogelijke manieren; elke verjaardag kaart ik wel iets over het klimaat aan bij vrienden en familie. Het is belangrijk om het luchtig te houden, anders haken de toehoorders af.”  Samen met een vriend overweegt de duurzaamheidsambassadeur een stichting op te richten. “Dat biedt mogelijkheden, maar als we het doen, doen we het goed. We gaan er stevig over nadenken. We willen mensen duidelijk maken dat het vijf over twaalf is en elke stap telt. We kunnen niet in ieders portemonnee kijken, maar verduurzamen hoeft niet duur te zijn. We willen mensen oproepen te kijken naar wat ze beter kunnen doen. En niet te focussen op wat juist niet lukt.”