Henk woont duurzaam: hoe dan?

Bij Henk Oosterwijk thuis wordt aardig wat energie verbruikt, samen met zijn vrouw en twee zoons. Daarom heeft hij niet zo lang geleden 14 zonnepanelen laten plaatsen. Ook verbruikt hij aanzienlijk minder gas, omdat hij zijn gasfornuis heeft vervangen voor een inductie kookplaat. Hoe heeft Henk dat aangepakt? Welke keuzes heeft hij gemaakt? En waarom?

De panelen liggen nu sinds een paar maanden op het dak van zijn huis in ‘s Gravenzande: 7 voor, 7 achter, 5 in de nok en 2 op de dakkapel. “De voorkant ligt ’s ochtends in de zon en de achterkant tot in de avonduren. Vanaf de vroege ochtend wekken we al energie op.” Hoeveel?  “Ik verwacht aan het einde van het jaar op nul uit te komen, maar dat is nog even afwachten. De berekening die ik met de leverancier heb gemaakt, is erop gebaseerd om quitte te spelen.”

Een duurzame gedragsverandering

Niet alleen de zonnepanelen zelf brengen het stroomverbruik van familie Oosterwijk flink terug, ook hun gedragsverandering. “Het is een sport om bij te houden hoeveel we verbruiken en besparen.” Op zijn app ziet hij precies hoeveel energie hij verbruikt én bespaart. “Even kijken hoor, ik heb tot nu toe zo’n 1.000 kilo CO2-uitstoot bespaart. Dat is goed voor 28 bomen. Da’s toch een prettig gevoel, dat je met iets goeds bezig bent.” Henk geeft wel degelijk om het milieu, maar hij is eerlijk over de financiële voordelen van verduurzamen. “Het is een balans, vind ik. Natuurlijk wil ik bijdragen een betere wereld, maar als je daar ook de financiële voordelen van ervaart, dan doe je het net even wat makkelijker. Ik zie het ook als een slimme manier van sparen. Je krijgt nu toch erg weinig voor je spaargeld bij de bank. Dan kun je het beter in zonnepanelen stoppen.” Hij verwacht de investering in zijn zonnepanelen in 4 à 5 jaar terug te verdienen. “In de afgelopen vier maanden heb ik zo’n 40% van ons jaarverbruik opgewerkt. Dat gaat de goede kant op.”

Leverancierskeuze op aanraden collega

Toen hij samen met zijn vrouw besloot om te investeren in zonnepanelen, heeft hij eerst grondig onderzoek gedaan naar de juiste leverancier en panelen. Een positieve ervaring van een collega trok hem over de streep om met dezelfde leverancier in zee te gaan. “Er zijn zo ontzettend veel partijen, dat is moeilijk kiezen. Hoe weet je of een partij goed is? Ik heb er daarom voor gekozen om met dezelfde partij zaken te doen als mijn collega, omdat hij dik tevreden was.” Samen met de leverancier heeft hij een berekening gemaakt hoeveel panelen geschikt zijn voor zijn huis en aansluit bij het energieverbruik van het gezin. “Zo kwamen we op 14 zonnepanelen uit. Dat past ook mooi op ons dak, zonder dat het een lelijke puzzel van panelen wordt.”

Toen bleek dat het gasfornuis ook aan vervanging toe was, heeft Henk meteen gekozen voor een inductie kookplaat. “Ja, dat viel eigenlijk zo samen. De energie die we opwekken kunnen we nu dus ook gebruiken om mee te koken en we zijn voorbereid op de toekomst zonder gas.”

Toekomstig sedumdak

Henk heeft al aardig wat duurzame stappen gezet. Dat smaakt naar meer! “Ik wil nog wel zo’n mooi sedumdak op onze aanbouw van 2,5 meter. We hebben nu veel hard materiaal in onze tuin namelijk en het is goed voor het behoud van ons dak.”