Michiels opvallende groene dak in 's-Gravenzande

Zijn buurman ging hem voor. “Eerst vond ik het maar niets en grapte ik tijdens iedere buurtbarbecue over zijn aparte groene dak. Maar toen ik mij er verder in verdiepte, raakte ik toch geïnteresseerd.” Michiel vergroende niet alleen zijn dak, maar gaat ook een stap verder als aanjager van vergroening in gemeente Westland.

Het groene schuurdak van Michiel is een opvallend exemplaar, met een bonte verzameling planten in verschillende hoogtes. “De hoogte heeft meerdere voordelen. Je ziet het beter vanaf de grond, het biedt beschutting en voeding voor insecten en het geeft ons ook meer privacy in de achtertuin.” Michiel benadrukt dat hij goed nagedacht heeft over de keuze van de planten die bij voorkeur inheems moeten zijn. “Je moet wel kijken wat je erop zet, wat een goed effect heeft op de biodiversiteit.” Hoe hij aan die kennis komt? Nadat zijn buurman hem inspireerde, is hij zelf verder op onderzoek gegaan. Want groene vingers, die had hij (nog) niet. “Integendeel. Mijn achtertuin is helemaal bestraat.” Naarmate hij zich meer ging interesseren in de natuur, groeide zijn ‘groene kennis’ automatisch. “Ik vind het bijvoorbeeld leuk om naar een lokaal tuincentrum te gaan en mij te laten informeren.”

Oog voor de natuur

Zijn interesse in de natuur en verduurzaming uit Michiel in meer dan alleen het vergroenen van zijn dak. Je vindt hem ook regelmatig met een prikstok langs de kant van de weg of in de duinen, om afval op te ruimen. “Ook daardoor heb ik meer interesse voor de natuur gekregen. Je ziet allerlei bloemen en planten, eerst had ik daar geen oog voor. Nu wel, en ik merk dat ik er steeds meer plezier aan beleef naarmate ik er meer verstand van krijg.”

“Wij moeten het goede voorbeeld geven”

Nu vervult Michiel zelf de rol van aanjager en wil hij anderen inspireren om meer aandacht te besteden aan de natuur. “Het kan beter en het moet beter. Dat laat ik mensen graag zien. Inspireren en motiveren werkt in mijn optiek goed. We hoeven ook niet op de overheid te wachten om goede initiatieven te nemen. Het is namelijk vrij eenvoudig om zelf iets bij te dragen aan waardevol groen. We hebben in Westland zo’n 35 duizend eengezinswoningen met daken op schuren, garages, fietsstallingen, etc. Allemaal zogenoemde ‘ongunstige daken’ voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Stel dat je 6m2 per dak groen maakt. Moet je dan eens zien hoeveel impact dat heeft op het straatbeeld, op de biodiversiteit en tegen wateroverlast. En het bevordert een gezond leven, zowel fysiek als mentaal. Mensen leven nou eenmaal gelukkiger en met minder stress in een groene omgeving.” Hij vindt als vader ook dat hij een voorbeeldrol heeft voor de jongere generaties. “Wij moeten het goede voorbeeld geven, vind ik.”

Succesvol:

TIP!

De tip van Michiel voor mensen die hun dak net als hem willen vergroenen met verschillende soorten hoog groen? “Maak het niet te zwaar. Zelf heb ik een dak van gewapend beton, dus voor mij maakt het niet zoveel uit, maar niet ieder dak kan veel gewicht dragen. Gebruik bijvoorbeeld de witte hydrokorrels, die zijn super licht. En tot slot zorg ook voor planten die in de winter groen zijn. Dat ziet er beter uit.”