Samen jutten in Westland: doe mee met World Cleanup Day op 21 september

Een schoon strand én een schone straat, daar gaan we voor. Op zaterdag 21 september steken Westlanders de handen uit de mouwen tijdens de World Cleanup Day. Gemeente Westland organiseert op die dag in samenwerking met de Grondstofjutters en BieKlien een grote opruimactie in Monster. Ook u kunt meehelpen! Bianca Tiegelaar van BieKlien, ook wel de ‘Schoonmoeder van het Westland’ genoemd, legt uit waarom het zo belangrijk is om afval op te ruimen.

“Tien jaar geleden, toen mijn kinderen op de basisschool zaten, merkte ik dat er te weinig aandacht was voor zwerfafval. Daarom besloot ik samen met de kinderen afval te gaan rapen. Inmiddels geef ik gastlessen op scholen vanuit BieKlien. Tijdens deze lessen leren kinderen over afbraaktijden en rapen we samen afval. Ik vind dat het schoonhouden van de natuur een kernwaarde van iedereen zou moeten zijn. In de week van de World Cleanup Day pas ik mijn lessen aan dit thema aan.”

Schoonhouden van het strand zou een verantwoordelijkheid van iedereen moeten zijn

Bianca: “We moeten samen zorgen voor een schoon milieu, niet alleen de gemeente. Zwerfafval is schadelijk voor dieren en onszelf; zeedieren raken verstrikt en vogels en vissen eten het op, wat uiteindelijk ook ons systeem beïnvloedt. Bovendien vergaat plastic niet vanzelf. Zo vond ik bij Hoek van Holland plastic uit de jaren 80, nog steeds in goede staat. Plastic is wat dat betreft eigenlijk een té goed product."

Tot tweederde van de sigarettenpeuken belandt op straat

Veel mensen gooien hun sigarettenpeuk op straat. Deze zijn ook schadelijk voor het milieu. Bianca legt uit: ”Er zitten niet alleen schadelijke stoffen in die in de natuur terechtkomen, maar het filter is ook nog eens van plastic. Dat breekt mogelijk niet volledig af in het milieu. Er zijn ook onderzoeken die hebben bewezen dat planten veel minder groeien. Ik veroordeel overigens niet. Ik heb ook gerookt en peuken op straat gegooid, maar door het afval rapen kom je meer in contact met de natuur en leer je het nog meer waarderen. Die natuur wil je beschermen. Daarom is mijn boodschap aan iedereen: Gooi uw afval altijd netjes weg. En bent u op het strand? U kunt altijd een juttas lenen bij een van de deelnemende strandtenten om zelf afval te rapen.”

Doe mee aan World Cleanup Day Westland op 21 september!

Helpt u ook om Westland een stukje schoner te maken? Doe dan mee aan de World Cleanup Day in Westland op zaterdag 21 september. Opschoonmateriaal zoals prikkers, handschoenen en juttassen zijn aanwezig, u mag natuurlijk ook uw eigen materiaal meenemen. Opgeven voor de World Cleanup Day kan via info@bieklien.nl. Laat even weten met hoeveel personen u komt.

Voor wie op World Cleanup Day niet mee kan helpen heeft Bianca nog een alternatief: “Iedereen kan in zijn eigen straat even iets oprapen. Stel dat iedereen dat doet, dan is het hele Westland in een dag schoon.”

Informatie:

Programma World Cleanup Day

09.45 uur: verzamelen op Kerkplein in Monster
10.00 uur: start in twee groepen: straatjutters en strandjutters
11.30 uur: al het afval verzamelen bij Moments Beach in Ter Heijde en gezamenlijk afsluiten