Westland doet Duurzaam inspireert inwoners en ondernemers

Voor de tweede opeenvolgende keer is in Westland de Dag van de Duurzaamheid gevierd met een groot evenement voor inwoners en ondernemers. ‘Westland doet Duurzaam’ trok in het World Horti Center circa 500 mensen die werden geïnspireerd door diverse programmaonderdelen. Behalve lezingen en workshops konden geïnteresseerden de duurzaamheidsmarkt bezoeken. De organisatie was evenals vorig jaar in handen van MKB Westland, VNO-NCW Westland-Delfland en Gemeente Westland.

Met elkaar in gesprek over duurzaamheid

Namens de gemeente sprak wethouder Peter Valstar, die onder andere economie en energietransitie in de portefeuille heeft, de zaal toe. “Op het gebied van duurzaamheid en energie lopen we in Westland voorop. Denk bijvoorbeeld eens aan de aardwarmteprojecten die hier succesvol draaien. Het is goed om te zien dat naast ondernemers ook veel inwoners de weg naar Westland doet Duurzaam hebben gevonden. Mensen kunnen iets opsteken en met elkaar in gesprek over dit belangrijke onderwerp. Zelf heb ik laatst iets opgestoken toen ik met de Fixbrigade ben meegelopen. Zij helpen woningeigenaren met huizen uit 1988 of ouder kosteloos door kleine aanpassingen te doen die energie en kosten besparen.”

Een veelvoud aan kleine en grote oplossingen

Als spreker op het evenement was Helga van Leur uitgenodigd, bij het grote publiek vooral bekend als voormalig weervrouw van RTL Weer. Zij sprak onder andere over de opwarming van de aarde en de mogelijkheden die mensen hebben het tij te doen keren. 

“Vroeger warmde de aarde in eeuwen enkele graden op, nu is er in 100 jaar 3 graden Celsius bijgekomen. Dit lijkt op zich niet schokkend, maar je ziet dat het klimaat op drift is; er zijn grote extremen. Zo kun je ofwel enorme droogte en extreme hitte hebben ofwel alle regen valt binnen enkele dagen en je hebt overstromingen. Het klimaat is een vliegwiel, een basis van crisis. Denk maar eens aan voedselvoorziening, prijzen van voedsel, functionerende communicatiesystemen, maar ook migratie en veiligheid. Heel veel hangt ermee samen.” 

Toch wilde de meteorologe het gesprek positief houden: “Er is niet één oplossing, het is een veelvoud aan kleine en grote oplossingen. De ene persoon koopt een tweedehands product. Een ander besluit wat vaker de fiets te gebruiken in plaats van de auto. Weer een ander eet wat minder vaak vlees of er wordt een vliegvakantie minder gemaakt. Iedereen kan iets doen om de ontwrichtende klimaatverandering te voorkomen of af te vlakken. Maak af en toe een bewuste keuze, dat zou mijn oproep zijn.” 

Boeiend en informatief

Marco Schregardus is ondernemer en weerman van Nieuwsblad Westland, hij vond de presentatie van Van Leur boeiend en informatief: “Klimaatverandering heeft enorme impact op onze voedselproductie en de uitdagingen voor Westland kwamen helder naar voren. Wat betekent bijvoorbeeld de enorme regenval op het gebied van wonen, werken en veiligheid? Als ‘lokale weerman’ heb ik veel informatie opgedaan die ik zal meenemen in mijn eigen wekelijkse weercolumns.” 

Bekijk alle foto's van het evenement op de Facebookpagina van Westland Woont Duurzaam.