Zelf of samen met buurtgenoten je straat vergroenen

Gemeente Westland helpt inwoners die met zelfbeheer aan de slag willen

Steeds meer Westlanders maken zelf hun straat of buurt groener. Bijvoorbeeld door de grond rondom een boom te beplanten, of een geveltuintje aan te leggen. Wat ook steeds vaker voorkomt: buurtgenoten die samen openbaar groen beheren. Gemeente Westland helpt inwoners die dit willen graag en maakte daarvoor deze webpagina. Daar lees je meer over de verschillende vormen van zelfbeheer en kun je gemakkelijk een aanvraag doen.

Er zijn drie vormen van zelfbeheer:

  • Geveltuin: een tuintje langs de gevel van je huis
  • Boomspiegel: de grond rondom een boom
  • Openbaar groen: samen met buurtgenoten een openbaar groenvak beheren

Staat je huis aan een stoep? Maak een geveltuin!

Je mag dan een strook van 1,5 stoeptegel weghalen en hier planten in zetten. Zo’n geveltuin heeft verschillende voordelen. Regenwater loopt beter weg en het geeft ’s zomers verkoeling. Ook ziet het er een stuk vrolijker uit dan grijze stenen, zeker als de buren dit ook doen. Er zijn een paar spelregels, maar je hoeft de gemeente er verder niet over te informeren.

Een boomspiegel beplanten? Geef het aan de gemeente door

Een straat met bomen kan er door de kale stammen toch niet zo groen uitzien. Dat kun je veranderen door planten in de grond rond een boom te plaatsen: de boomspiegel. Een makkelijke manier om de straat op te fleuren. Ga gerust je gang, maar geef het alstublieft wel aan de gemeente door. Dan houden zij er bij werkzaamheden aan en rond de boom rekening mee.

Je kunt ook samen met buurtgenoten openbaar groen beheren

Hiervoor is het nodig dat je een plan maakt en een aanvraag doet. Eén van onze wijkmanagers neemt dan contact met je op om het idee te bespreken. De wijkmanagers helpen je graag als je vragen hebt. Na goedkeuring plaatst de gemeente een tegel of bord. Zo is voor iedereen duidelijk dat jij en je buurtgenoten dit stuk openbaar groen beheren.

Samen maken we Westland groener

Volgens wethouder Michiel Ferwerda is dit nieuwe plan voor zelfbeheer een mooi voorbeeld van hoe verschillende ambities van het college samenkomen. “We gaan we de komende jaren voor meer waardevol groen in Westland. Dit doen we graag in goede samenwerking met inwoners en daarbij geven we ruimte aan bewonersinitiatieven. Al die ambities komen hier mooi samen. Met de wijkmanager als aanspreekpunt voor de inwoners werken we zo samen aan meer en waardevol groen voor Westland. Groen is hiermee echt Goud!”